NEM (XEM) Nedir?

2015 Mart ayında piyasaya çıkan NEM, merkezsiz, blok zincir teknolojisine dayalı bir dijital para birimidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda NEM ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi detaylı bir şekilde işleyeceğiz.

Piyasada bulunan 9 milyar XEM coini var ve bunların hepsi tanıtımdan önce oluşturuldu. NEM Java ile tasarlanmış ve bugün pek çok dijital para biriminin yaşadığı problemleri düzeltmek için dizayn edilmiştir.

NEM (XEM) coin özellikleri

NEM’in en önemli 3 büyük özelliği

Proof of Importance algoritması

NEM isimli kripto para birimi, blok zincir teknolojisine PoI adında yeni bir özellik ekledi. PoI biraz POS’A (Proof of Stake) benzemekle beraber biraz daha değişkenlik içerir. NEM’in PoI’si ile kullanıcının yaptığı işlem sayısı ve coini arttıkça önemi de artmaktadır. Böylece coinleri saklamak yerine daha aktif kullanılmasını teşvikler.

Hasat

Bitcoin ve diğer birçok altcoinde olduğu gibi madencilik işlemi yerine NEM’de, harvesting yani hasat ismi verilen başka bir özellik vardır. Özel bir donanıma ihtiyaç duyulmadan yani standart donanımlı bilgisayarlarınızla bile hasat yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak hasat yapmanız için tek bir kural vardır, en az 10 bin adet XEM coinin cüzdanınızda olması gerekir. Transaction’ları işleyen ve süpernod çalıştıran herkes, ağdaki ödemelerden kazanmaya başlayabilir.

Hasatın en büyük avantajlarından biriside çok daha az elektrik sarfiyatı yapmasıdır. Haliyle bu da daha az işlem ücreti demek. Bu sebeple NEM, Bitcoin ve birçok altcoinden daha fazla elektrik tasarrufu sağlar.

Süpernode programı

Süpernode programı ile aktif bir şekilde nod çalıştıran herkese ödül verilir. Yüksek performanslı bu nodlar, ağında güvenliğinden sorumludur. Yanıt, bant genişliği, ping ve zincir yüksekliği gibi gereksinimleri karşılayan insanlara rastgele ödüller dağıtılır. Fakat süpernode programını aktif bir şekilde kullanabilmeniz için minimum 30 milyon XEM coinine sahip olmanız gerekir.

NEM Cüzdan indirme

NEM Nano cüzdan indirme

NEM Nano cüzdanı indirip kurabilmeniz için aşağıdaki adımları sırası ile takip edip uygulamanız gerekir:

1- NEM’in resmi internet sayfası olan https://nem.io/downloads/ adresine tıklayarak size en uygun sürümü seçin. Mac, Linux veya Windows

2- Cüzdanı indirip ve açın. Daha sonra arayüz ile karşılacaksınız. ‘’Kaydol’’ butonuna tıklayın.

3- Karşınıza 3 farklı cüzdan seçeneği çıkacak. Simple Wallet – Brain Wallet – Private Key Wallet. Sizlere Simple Wallet seçmeniz önerilir. Bu konuda tercih sizindir.

4- Cüzdanınıza bir isim vermelisiniz. Ardından ‘’Bir Ağ Seçin’’ kısmında varsayılan seçeneği ‘’Ana Bilgisayar’’ olarak seçin. Devamında ise güvenli ve asla unutmayacağınız bir parola girin.

5- ‘’Basit Cüzdan Oluştur’’ butonuna basın. Cüzdanınız sonrasında, içerisinde özel anahtarınız olacak şekilde ‘’.wlt’’ dosyası olarak kayıt edilecek.

6- ‘’.wlt’’ dosyasını cihazına indirdikten sonra ‘’Hesap Güvenliği Uyarısı’’ sayfasına yönlendirilirsiniz. Bilgileri güzel bir şekilde okuyun. Şifrenizin, özel anahtarınızın ve cüzdan dosyanızın indirildiğinden emin olmalısınız. Sonra ise ‘’Kabul Ediyorum’’ butonuna tıklayın.

7- Artık login sayfasındasınız. Yüklediğiniz cüzdanı seçtikten sonra şifrenizi girin. ‘’Oturum Aç’’ yazısına basın. Devamında arayüze yönlendirilirsiniz ve artık cüzdanınızı kullanabilirsiniz.

NEM coin satın al

NEM satın almak için alternatifler

NEM cüzdanınızı oluşturduğunuza göre artık NEM satın almanızın vakti geldi. Satın alırken birkaç farklı alternatif bulunmakta:

  • BTC satın aldıktan sonra XEM ile takas etme: HitBTC, Poloniex ve Bittrex gibi işlem hacmi büyük borsalarda ancak bu metodu kullanabilirsiniz. Bittrex isimi borsada Ethereum karşılığında NEM alım satımı yapılabilir. Şimdilik en iyi seçimde bu gibi gözüküyor.
  • Changelly üstünden NEM satın alma: NEM satın almak için kullanılan bir başka metot ise farklı bir borsadan BTC aldıktan sonra Changelly üstünden NEM ile takas edilebilir.
  • Borsada para karşılığında NEM satın alma: Bu tarz bir satın almayı Binance gibi çok yüksek hacimli borsalarda yapabilirsiniz.

NEM ne kadar?

NEM ne kadar?

Kripto para birimlerinin en gözde altcoinlerinden biri olan NEM, 20.01.2018 günü saat 23:19 itibariyle 1,18 dolardan işlem görmektedir. NEM’in piyasa değeri 10,6 milyar dolar, günlük işlem hacmi ise 123 milyon doların üzerindedir.

Stellar Lumens Nedir?

Stellar Lumens, 2014 senesinde geliştiricilerden oluşan bir grup tarafından tasarlanan bir dijital para birimidir. Ripple’in tasarlayıcısı Jed McCaleb ve Mt Gox tarafınca ortaklaşa kurulan Stellar Lumens, finansal kuruluş arasında ödemelere müsaade eden açık kaynak yapısına sahip bir ağdır.

Stellar Lumens, para birimleri arasında devamlı değişim ve isteyen herkesin ufak maliyetler ile finansal servisler kurmasına olanak sağlar. Stellar, bankaları M-Pesa gibi ödeme platformlarına bağlanmasını, finans kuruluşlarının ölçeğinin ve ulaşabilecekleri alanı artırmayı düşündüklerini belirtti.

stellar lumens nedir

Stellar Lumens Nedir?

Stellar Lumens, eDonkey’in yaratıcısı Jed McCaleb ve Joyce Kim ile birlikte 2014 senesinde kurulan açık kaynaklı bir protokol olan dijital para birimidir. Yönetim ve danışma kurulu üyeleri içinde Patrick Collison, Greg Stein, Keith Rabois, Matt Mullenweg, Naval Ravikant, Sam Altman ve diğer isimler yer alıyor. Stellar Lumens isimli sanal para birimi, kazanç hedefi olmayan Stellar Geliştirme Vakfı ile desteklenmektedir.

Stellar Lumens Tasarımı

Stellar Lumens Tasarımı

Stellar, para alım satım yapabilmek için tasarlanan açık kaynaklı bir protokol olan sanal para birimidir. Sunucular, protokolün yazılım uygulamasını çalıştırır ve Stellar’ın diğer sunucularına bağlanmak ve iletişim kurabilmek için interneti kullanır. Böylece küresel bir değer değişim ağı oluşur. Stellar’daki tüm sunucular, bütün hesapların kaydını ağda depolamaktadır. Bu kayıtlar defter ismi verilen bir veri tabanında depolanır. Sunucular, hesap bakiyesi açma ya da hesabın herhangi bir özelliğini değiştirmek için transactions/işlemler önermektedir. Sunucuların hepsi konsensüs (consensus) ismi verilen bir süreçte, mevcut defterine hangi işlem setinin uygulanması hususunda anlaşmaya varır. Bu uzlaşma süreci belirli aralıklarla ile yapılır. Ortalama 2 ila 4 saniyede gerçekleşen bu süreçle beraber, sunuculardaki defterlerin eşitlenmesi ve aynı kalması sağlanır.

stellar lumens nasıl çalışır

Stellar Lumens Nasıl Çalışır?

Stellar Lumens, para birimleri türünden ödemelere izin vermektedir ve para birimi XLM’dir. Geliştiricilerinin Stellar ağını kendisinden ayırmak için bu adı seçmişlerdir. Lumens, DDoS saldırılarına karşı, güvenlik tokenleri olarak çalışmaktadır. Stellar ağının para birimlerini transfer etmek için, kullanıcıların ufak miktarlarda Lumens yani 0,00001 XLM ödemesi gerekir.

Stellar Lumens’in Diğer Özellikleri

Stellar zinciri, bütün kullanıcılarının tüm hesaplarda en az 20 XLM tutmasını ve bu coinlerin sahte olup olmadıklarından emin olmalarını ister. Bu sayede kesintisiz ve sürekli bir işlem akışı devamlılığı gerekir. Lumens Konsensüs Protokolü – SCP – Lumens çalışmalarını kayıt eden ve kapalı bir sisteme güvenmeden uzlaşma sağlamak için, sistem sağlamaktadır. Bu sebeple Stellar Lumens, Proof of Stake (PoS) ya da İş Kanıtına ( PoW) dayanmaz. Bu algoritmaların yerine ağ, ‘’Bizans Anlaşma Sistemine’’ dayanmaktadır. Sistemi tamamlayabilmek için ağ üzerinde çalışan geliştiriciler, Stellar Lumens’i senelik %1 sabit artış miktarı ile enflasyona bağlı kalmaya zorlayan bir sanal para birimine dönüştürmüşlerdir.

Gerçek Dünya Uygulamaları

  • Bulut altyapılı bankacılık yazılım firması Oradian, Nijerya’daki kurumlar ile iletişim kurabilmek için Stellar Lumens ağına geçmeyi planlamaktadırlar.
  • 2016 Aralık tarihinde Hindistan, Filipinler ve Batı Afrika başta olmak üzere pek çok ortaklık anlaşması imzalandı.
  • Ekim 2017’de IBM ve Stellar Lumens, global çaptaki ödemelerin süratini arttırmak için ortaklık oluşturdu.

stellar lumens ne kadar

Stellar Lumens ne kadar?

En değerli kripto para birimleri sıralamasında 9. sırada bulunan Stellar Lumens’in değeri 21.01.2018 günü saat 01:41 itibari ile 0,54 dolar civarındadır. 9 Aralık 2017 tarihinde 0,13 dolardan işlem gören Lumens’in kısa bir zaman zarfında 4 katından fazla bir yükseliş yaşadığı gözlemlenmektedir. Stellar Lumens’in piyasa değeri 9,7 milyar dolar, günlük işlem hacmi ise 207 milyon dolar civarında gidip gelmektedir.

Bitcoin Cash Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

Alım gücünü çok fazla şekilde aşmaya başlayan Bitcoin’de en son beklenen gerçekleşti ve ikiye bölündü. Bu bölünme ile birlikte Bitcoin ve Bitcoin Cash olarak ayrı bir şekilde yollarına devam edecekler. Alım ve satım gibi işlemlerinizde dikkatli olmalısınız. İsim benzerliği olan bu 2 ayrı kripto para birimi arasındaki fark dağlar kadar…

bitcoin sistemi yıpranmıştı

Eski sistem çok yıpranmıştı

Çok uzun bir zamandır sektöre liderlik eden ve yatırımcılarının yüzünü güldüren kripto para birimi Bitcoin’de, düşünce farklılıklarından dolayı ikiye bölündü. Bitcoin’in blok değerinin 150 GB’ın üstüne çıkması ile birlikte, yapılan tüm işlemlerde çok büyük bir yavaşlama gözlemlenmekteydi. Tek bir işlemde bile en az 15-20 dakikalık onay süreci geçirmesi, kullanıcıların isyan etmesine ve diğer kripto para birimlerine yatırım yapmasına neden olmuştu.

Uzmanların açıklamalarına göre, Bitcoin böyle bir bölünme yaşamasaydı kısa bir zaman sonra yatırımcılar, yapılan bir işlem için saatlerce beklemek zorunda kalacaktı. Bitcoin’in bu bölünmeden sonra transfer sürelerinin azalması bekleniyor.

bitcoin cash nedir

Bitcoin Cash nedir?

Bitcoin Cash, talep fazlalığından dolayı durma noktasına gelen Bitcoin’e, alternatif ve üzerindeki yükün bir bölümünü alması için tasarlanan kripto para birimidir. Bitcoin’in altyapı ve çalışma sisteminin aynısı olmasına rağmen, Bitcoin Cash daha ucuz ve daha süratli bir yapıya sahiptir.

bitcoin cash ne kadar

Bitcoin Cash ne kadar?

1 Ağustos 2017’de kripto para birimleri piyasasına 175 dolar açılış değeri ile giriş yaptı. İlk günlerde hızlı değer artışları ile kısa bir zamanda 465 dolara yükseldi. Sonrasında ise kar satışları nedeniyle 300 dolar civarına geriledi. Bitcoin Cash 20.01.2018 günü 18:59 saati itibari ile 1890 dolardan işlem görmektedir. Piyasa değeri yaklaşık 32 milyar dolar olan Bitcoin Cash, günlük işlem hacmi ise 815 milyon dolardır.

bitcoin cash yorumları

Bitcoin Cash Hakkında Yorum Yapan Yabancı Borsalar

Bitfinex: Japon yapımı bir dijital para birimi borsası olan Bitfinex, kullanıcıların elindeki Bitcoin oranında, Bitcoin Cash verdi. Yani 1 Bitcoin’i olana, 1 Bitcoin Cash verdi. Fakat ilk aşamada Bitcoin Cash ile alım satım yapılmasına izin vermemiştir.

Bitstamp: Bitstamp isimli borsa, Bitcoin Cash’i desteklemeyeceklerini söyledi.

Gemini: Gemini de Bitcoin Cash’i desteklemeyenlerden… Ancak daha sonra işlem yapılmasına müsaade edilebileceğini açıkladılar.

Coinbase/GDAX: GDAX ve Coinbase, Bitcoin Cash’i desteklemediklerini kesin bir dille ifade ettiler.

Kraken: San Francisco merkezli olan kripto para borsası Kraken, Bitcoin Cash’i destekleyeceklerini ve yatırımcılarının elinde bulunan Bitcoin oranında, Bitcoin Cash vereceklerini açıkladı. Ayrıca Bitcoin Cash ile alım satıma izin verileceğini de bildirdiler.

itBit: Bitcoin Cash’in Altcoin kategorisinde olduğunu ve destek vermeyeceklerini açıkladı.

OkCoin: Bitcoin Cash’i destekleyen ve yatırımcıların elindeki Bitcoin miktarı kadar Bitcoin Cash vereceğini açıklayan borsalardan biridir. Ancak alım satım ile alakalı bir açıklama yapılmadı.

Huobi: Bitcoin Cash alım satımına müsaade eden Huobi, ayrıca yatırımcıların elindeki miktar kadarda Bitcoin Cash vereceğini açıkladı.

BTCC: BTCC’de Bitcoin Cash’i destekleyenler firmalardan… Yatırımcıların cüzdanlarındaki Bitcoin miktarı kadar Bitcoin Cash vereceğini açıkladılar. Fakat Bitcoin Cash alım satım için herhangi bir açıklama yapılmadı.

Poloniex: Poloniex durumunu son ana kadar açıklamayanlardan. Bitcoin Cash’i desteklemeyecekleri bildirmelerine rağmen son anda karar değiştirdiler.

Korbit-Bithumb-Bittrex: Bu 3 kripto para birimi borsası da Bitcoin Cash’i destekleyeceklerini ve yatırımcıların ellerindeki Bitcoin miktarı kadar Bitcoin Cash vereceklerini söylediler. Ayrıca Bitcoin Cash ticaretine de izin vereceklerini bildirdiler.