Monero (XMR) Nedir?

Monero kısaca, güvenilir, izlenemeyen özel bir para birimi sitesidir. Monero şifreli sistem ile çalıştığından, kesinlikle %100 bağlantısız, yani herhangi bir şekilde hesaplar veya sistem ile bağlantı kuramadığınız ve izlenemeyen, yani sistemde olup bitenleri izlemenize izin vermeyen para birimi sistemi olarak bilinir.

Monero nedir?

Monero para birimi sistemini kullananlar, her gün ne kadar kullanışlı ve cazip bir sistem olduğunu konuşuyor. Monero’nun nasıl bir para sistemi olduğu, insanlara neden bu kadar cazip geldiği ve neden başarılı bir sistem olduğu ile ilgili biraz konuşalım. Muhtemelen bu yazıyı okuduktan sonra, sizde Monero sistemini kullanmak isteyeceksiniz, çünkü dünyanın dört bir yanında artık herkes Monero’ya yöneliyor.

monero özellikleri

Monero Sisteminin Özellikleri

 Monero’nun neden bu kadar popüler olduğunu ve neden talep gördüğünü hiç düşündünüz mü? Monero para birimi sisteminde, paranın yönetimi tamamen size aittir. Sizden başka hiç kimse paranızı yönetemez. Bu yüzden izlenemeyen ve güvenilir bir sistem oluyor. Sistemde duran paranızdan sadece siz sorumlusunuz. Sisteme özel bir kimlik ile giriş yaptığınızdan, sizden başka hiç kimse sisteme giriş yapamıyor, ne kadar harcadığınızı veya paranızı ne zaman çektiğinizi, dolayısıyla maddi hareketlerin hiçbirini göremez. Monero’nun bir diğer özelliği ise takas edilebiliniyor. Bunların yanı sıra, aynı zamanda Monero’da dinamik bir ölçeklenebilirlik vardır. Monero’yu gerçekten kişiye ait bir para birimi sistemi olarak görebilirsiniz, çünkü Monero hesap sahibinden başka kimse, sisteme giriş yapamıyor, hareketleri kontrol edemiyor.

Monero’nun bir diğer özelliği, ASIC dirençliliğidir, yani uygulamaya özel entegre devresinin dirençliliğidir. Monero para birimi sistemi görüldüğü üzere basit bir sistem değildir, fakat kullanmaya başladığınızda ve sisteme alıştığınızda, sadece size ait bir sistem olduğundan, mutlaka çok cazip bulacaksınız ve sürekli kullanmak isteyeceksiniz. Monero’da önemli olan ve kullanıcıların sevdiği özelliği, hiç kimsenin, resmi veya gayri resmi olarak sistem sahibinin hesap hareketlerini görememesidir. Biliyorsunuz ki bu çok önemlidir. Monero sistemi sahibi olacaksanız, bilmeniz gereken bir diğer Monero özelliği ise çoklu anahtardır. Monero sisteminde genel ve özel görünüm anahtarları bulunur ve bu anahtarlar doğrultusunda sisteminizi güvenli tutabiliyorsunuz.

monero cüzdan saklama

Monero’yu Saklama

 Monero’nun ne olduğuna baktık. Monero para birimi sisteminin özelliklerine de baktık. Şimdi Monero’yu nasıl saklayabileceğiniz ile ilgili biraz bilgi verelim. Monero’yu depolamak veya saklamanın en kolay ve rahat yolu mymonero.com adresinden bir hesap açarak yapmaktır. Siteye girerek öncelikle yeni bir hesap açıyorsunuz. Bütün bilgilerinizi girdikten sonra, login bilgilerinizi mutlaka bir yere yazın. Login bilgilerinizi girerek hesabınıza girin ve sonrasında public adresinizi bulun. Şimdi artık Monero’nuzu saklayabilirsiniz. Her şey bu kadar basit ve kolaydır. Birçok yerde mutlaka hesabınız vardır. Monero’da da dikkat etmeniz gereken, kimseye kesinlikle özel anahtar bilgilerinizi vermeyin. Yoksa özel ve kapalı bir sistem olmasının bir anlamı kalmaz.

Hesabınıza giriyorsunuz ve hesap bilgilerinize girdiğinizde özel anahtarlarınızı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Monero aslında herkesin bildiği, fakat çok fazla üstünde durmadığı bir para birimi sistemidir, çünkü bu sıralar biliyorsunuz ki bitcoin çok hızlı ilerliyor, fakat Monero öyle bir sistem ki; izlenemeyen bir para birimi sistemidir, dolayısıyla sizden başka kimse hesabınızı ve hesap hareketlerinizi göremez, sizden başka kimse size ne gönderdiğini göremez. Pazar payı bitcoin pazarından düşüktür, fakat özellikleri Pazar payını aşar. Monero 2014 yılında yayınlanmış olmasına rağmen, dünyanın dört bir yanında kullanan milyonlarca kullanıcı bulunuyor. Bu da tamamen kullanıcıya ait bir sistem olmasından kaynaklanıyor. Düşünün ki banka hesaplarınız bile kontrol edilirken, Monero’yu sizden başka hiç kimse kontrol edemiyor.

KategorilerXMR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir