Bitcoin ve Altcoin’ler şu an tüm dünyada en çok konuşulan ve tartışılan konulardan birisi… Bu piyasa ile ilgili çıkan haberlerin büyük bir kısmını Bitcoin kaplamaktadır. Bitcoin yükseldi, Bitcoin çakıldı, Bitcoin balonu patlayacak gibi çeşitli haberler ile sürekli gündemimizde… Küçük büyük bütün pek çok yatırımcı şimdiden bütün servetlerini sanal para birimlerine yatırma başladılar. Bu sıralar IOTA’nın bir anda yıldızı parladı. IOTA nedir? Nasıl alınır? Kısacası IOTA ile ilgili tüm detaylar bu makalemizde…
IOTA Nedir?
IOTA, bu sıralar gündemi epey bir meşgul etmektedir. Her geçen gün IOTA’ya olan ilgi ve talep artmaktadır. Gelecekte Bitcoin’in en büyük rakiplerinden biri olması beklenen IOTA, birçok sanal para biriminden daha süratli, verimli ve daha güvenilirdir. Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para biriminden farklı bir altyapı kullanmaktadır. Bu altyapının ismi Tangle… Kördüğüm anlamına gelen Tangle teknolojisi ile para transferi yapmak isteyenler için 2 geçmiş işlemi de onaylaması gerekmektedir. Yani sistemde yeni bir transfer yapılmak istendiğinde, gelişigüzel 2 transfer daha seçmeniz gerekmektedir. Böylece bağlı olan anahtarlar ile bakiye teftiş edilir ve sonrasında onaylanır. Bu onaylama süreci ile yapılan işlemlerin güvenliği de sağlanmış olur. Sistemin bu şekilde çalışması birçok şirketinde ilgisini çekmiştir. IOTA ile anlaşma sağlayan 100’ün üzerinde şirket bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Samsung, Fujitsu, Microsoft dünya devi firmalardır.
IOTA Birimleri Nelerdir?
Bütün sanal para birimlerinde olduğu gibi IOTA’nın da hesap birimleri bulunmaktadır. IOTA’da bulunan en küçük hesap birimi LOTA’dır. En küçük para biriminin Lota isminin koyulmasının nedeni, Yunan Alfabesi’ndeki en küçük harften bir sonrakinin Lota olmasıdır. IOTA’daki öteki büyük para birimlerinin isimleri sonu Lota ile bitmektedir. IOTA’nın birimleri aşağıdaki gibidir;
KiloIota (Ki): 1,000 IOTA
MegaIota (Mi): 1,000,000 IOTA
GigaIota (Gi): 1,000,000,000 IOTA
TeraIota (Ti): 1,000,000,000,000 IOTA
PeraIota (Pi): 1,000,000,000,000,000 IOTA
IOTA Nasıl Alınır?
IOTA piyasaya yeni girdiğinden dolayı borsada az sayıda yer almaktadır. Bu yüzden IOTA satın almak isteyen kişiler için birkaç alternatif sunulmaktadır. Yakın bir zaman içerisinde Bittrex, Poloniex ve Cex.io gibi platformlarda IOTA alımı yapılacağı bekleniyor. IOTA alımının bu sitelerde başlaması üzerine 10 doları geçeceği tahmin ediliyor.
IOTA 2 günde %400 arttı
IOTA yeni bir sanal para birimi değil; ancak son günlerde Bosch, Samsung, Fujitsu gibi dünya devi şirketler ile yaptığı anlaşmalarla birlikte popüler olmayı başardı. Bu şirketler ile yapılması planlanan ortalığın açıklanması ile beraber bir anda yükselişe geçti.
Uzun bir zamandır 1 dolar sularında gezen fiyatı, son günlerde 4 doların üstüne yükselerek, yatırımcısını mutlu etti. 12 milyar doları aşan piyasa değeri ile sanal para sıralamasında 4. sıraya yükselmiştir. IOTA’nın günlük toplam işlem hacmi 2 milyar doları geçmektedir.
02.01.2018 22:18 itibari ile IOTA 3,96 dolardan işlem görmektedir. Şu an itibari ile piyasa değeri 11 milyar dolardır ve en yüksek sanal paralar sıralamasında ise 7. sırada bulunuyor. IOTA’nın günlük hacmi 357 milyon dolar civarındadır.
Nesnelerin interneti kavramı kapsamın da uzun vadeli olarak yatırım yapılması düşünülebilir. Tüm sanal para birimlerinin toplam işlem hacminin 1 milyar doları geçen Binance platformundan IOTA için al–sat yapabilirsiniz. Binance ile yapacağınız işlemlerde hesap onayı gerektirmeden günlük 2 Bitcoin kadarlık işlem yapılabilir ve hesabınızı onayladığınız takdirde günlük 100 Bitcoin’lik işlem yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz.