IOTA isimli kripto para birimi, yayınladığı anlaşma haberlerinden sonra hızlı bir yükselişe geçmişti. En değerli sanal paralar listesinde 4. Sıraya kadar çıktı. Değerinin hızlı yükselmesinin sebebi olarak Bosch, Fujitsu, Samsung ve bazı dev firmalar ile imzaladıkları bilgi alışverişi anlaşması gösterildi.
İlk artış 2 Aralık 2017 tarihinde 1,50 dolar iken başladı. Fakat asıl patlamayı 2 gün içerisinde gerçekleştirdi. Çok hızlı bir biçimde yükselmeye başlayarak 5,5 dolarları gördü. 7 Aralık tarihinde ise sert bir düşüş yaşayarak (yaklaşık %30) 3,5 dolar seviyelerine indi.
Yatırımcılar ve meraklılar için sanal para birimleri sektöründeki bu denli hızlı yükselişler ve inişler elbette şaşırtıcı değil. Hatta birçok kişi IOTA’nın bu şekilde bir düşüş yapacağını tahmin ediyordu. İlerleyen zamanlarda durumunun ne olacağı tam olarak kimse tahmin edemiyor.
Blok Zincirin Ötesinde
IOTA, Tangle (karmaşık) teknolojisi ile meşhurdur. Birbirlerine bağlı düğümlerin, işlem bilgilerini hem ürettiği hem de doğruladığı bir sistemdir. Kısacası yapılan bütün işlemlerinden ücret alınmaması, güvenli ve değiştirilemez olmasıdır.
Bu sistem işlemleri komple ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Firmalar arasındaki iletişim için yapılmakta olan mikro ödemeler, blok zincir alt yapısı ile yapılamayacağından IOTA, bilgi endüstrisi ise gayet ideal bir alternatif. Ölçülebilir ve ücretsiz işlemlere duyulmakta olan ihtiyaç fazlalaştıkça, Tangle ağına olan ilgi ve talep de artacaktır.
IOTA Kim Tarafından ve Ne Zaman Kuruldu?
IOTA, 2015 senesinde David Sønstebø, Dominik Schiener, Serguei Popov ve Sergey Ivancheglo tarafınca kurulmuştur.
IOTA’nın Değeri Nedir?
03.01.2018 02:20 tarihi itibari ile IOTA’nın değeri 4,01 dolardır. Piyasa değeri ise 11,1 milyar dolar ve günlük toplam işlem hacmi 274 milyon dolardır. IOTA, en değerli kripto paralar listesinde şu an 7. sırada yer almaktadır.
IOTA Nasıl Çalışır?
IOTA kullanıcıları işlem yapmak için gelişigüzel olarak seçilmiş değişik iki işlem daha doğrulamak zorundadır. Gönderilen bir işlem alıcı tarafınca onaylanmıştır olarak kabul edilebilirlik için göndericinin yeterli onay kademesi sağlamalı. IOTA sistemi, Coordinator ismindeki tek bir yönetici ile çalışır. Coordinator bütün işlemlere onay vermeyi gerçekleştirir. Coordinator’un olmadığı durumlar da IOTA yeterli seviye de stabil değildir. Fakat geçtiğimiz günlerde Coordinatör 3-4 saat kapalı kalsada IOTA sistemi gövde gösterisi yaparak stabil şekilde transferleri gerçekleştirdi, bu olumlu gelişme kısa sürede değerine 0.5$ artış olarak yansıdı.
Tangle teknolojisi
IOTA, blok zincir (blockchain) teknolojisi yerine yönlendirilmiş asiklik grafiği olan (DAG) kullanılmaktadır.
Tangle ile Blockchain arasındaki fark nedir sorusunun cevabına gelecek olursak; Blok zincir teknolojisinde, madencilik yapan kişilerin önemini çok büyüktür. Çünkü blok zincir ağında yapılmakta olan her işlem, ağın öteki ucuna yeni bir bloğun eklenmesi ile oluşmaktadır. Bu blokların eklenmesi için ciddi bir bilgisayar yani işlemci ve ram gücü gerekmekte. Ayrıca yeni eklenen bloklarında belli bir maliyeti bulunmaktadır. Bu sebep ile yapılan bütün para transferlerinde komisyon ücreti kesilir. Fakat Tangle sistemi ile bu işlem ücretini ödemiyorsunuz.
Tangle sistemi IOTA’yı tasarlayanların anlatımlarına göre, alt yapıyı zincir şeklinde değil de ağ biçiminde yapmışlardır. Böylelikle her cihaz birbirleri ile bağlantılı olur ve aynı zamanda ise madencilerin yaptığı işi yapmakla beraber işlem ücretinin alınmasına gerek kalmaz.
IOTA’nın fayda ve amaçlarından sonra, işlevselliğine bir bakalım. Günümüzde para transferleri ve ödeme sistemleri arasında en çok kullanılan uygulamalardan biri Paypal’dır. Paypal’da yapılan her işlem için ücret kesmektedir.