IOTA İlk 3 Coin Arasına Girebilecek Mi?

Aralık ayındaki iota yükleşini farketmediyseniz muhtemelen daha önce herhangi bir altcoin satın almamışsınızdır. Henüz çok fazla kripto para borsasında listelenmese de, IOTA özellikle Aralık ayında yaptığı sıçrayışıyla çok dikkat çekti. Türk medyası dahi bir çok haber yaptı. Buna rağmen hala IOTA’yı duymadıysanız, merak etmeyin; yalnız değilsiniz. Çünkü her ne kadar bir çok insan IOTA ismini duysa da arkasında yatan detayların farkında değiller.

Bazı kişiler tarafından, blok zincir teknolojisi son yılların en büyük buluşlarından biri olarak düşünülüyor. IOTA ise blok zincirin ötesinde ve yaşam ile iç içe bir teknolojiyi arkasına alarak ilerleme adına geliştirilmiş bir kripto para birimi olarak bizlere sunuldu.

nesnelerin interneti

IOTA’nın Arkasında Hangi Fikir Var?

IoT, Internet of Things yani “Nesnelerin İnterneti” fikri IOTA’nın arkasındaki ve tüm çalışmalarının yoğunlaştığı tek fikirdir. Pekala nedir bu nesnelerin interneti derseniz, günümüzde her gün yeni bir cihaz internete bağlanıyor. Televizyon reklamlarında gördüğümüz bazı akıllı ev sistemlerini buna örnek gösterebiliriz. Mesela dışardayken evdeki kombiyi internet üzerinden yönetebilmekteyiz, veya çocuğumuzun odasına taktığımız kamerayı iş yerimizden dahi izleyebiliyoruz.

IoT teknolojisi tabiki sadece bunlardan ibaret değildir. Özellikle sanayi alanında her gün yeni bir sektörde kullanılmaktadır. Örnek olarak fabrikalarda artık başka bir ülkeden dahi operasyonun gidişatını mühendisler IoT sayesinde gözlemleyip müdahale edebilmektedir. Beklediğimiz metronun ne zaman durakta olacağı dahi bu teknolojinin bir örneğidir.

Ev sislemleri, beyaz eşya gibi bir çok günlük kullandığımız araçların tamamı yakın gelecekte internete bağlı olacak. Misafirlerle eve yürürken bulaşık makinasındaki bulaşıkların yıkanıp yıkanmadığını telefonumuzdan kontrol edebileceğiz. Bu durumu Bosch öngörmüş olacaktırki, 2017 sonunda IOTA’ya hatırı sayılır bir miktar yatırım yaptı.

IoT teknolojisinin şuanda yoğun olarak kullanıldığı bir sektör de taşımacılık sektörüdür diyebiliriz. Kargomuzun hangi hangardan nereye yola çıktığı, hangi lokasyonda bulunduğunu dahi anında görebiliyoruz.

IoT her gün gelişirken, bu teknolojiyi arkasına alan IOTA’nın önü açık olduğunu düşünmek yanlış olmaz.

iota grafiği

Son Günlerdeki IOTA Grafiği

Aralık 2017 başlarında 1 dolar civarlarından 4’e sıçrayan IOTA, şuanda 3-4 dolar arasında seyrediyor. Bir kaç kez 5 doları geçse de yine düşen IOTA, çok aralıklı bir görünüm sergilemese de bir kaç gün olağandan fazla değer kaybederek yatırımcılarını şaşırttı. Fakat tabiki IOTA’nın bu seviyeye nereden geldiğini aklımızdan çıkarmamak gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir