IOTA, nesnelerin interneti olarak adlandırılan, 2015 yılında piyasaya sürülen kripto para birimidir. IOTA Almanya’da sivil toplum kuruluşu olan IOTA vakfı tarafından yönetilmektedir.
IOTA’nın Farkı Nedir?
Kayıt defteri güvenliği açısından blok zincir kullanan IOTA DAG ( Directed Acylic Graph) olarak bilinen ‘Tangle’ sistemini kullanır. Tangle, işlem yapmak isteyen katılımcıların geçmişteki bazı işlemleri onaylaması sonrasında Bitcoin dahil birçok kripto para biriminin karşılaştığı işlem ücreti sorunlarını çözebilir. Bu sayede işlemleri onaylama durumları birbirine bağlanabilir. Bu şekilde madenci ve bu alanda çalışmalar yaparak kripto para elde edilen sistemi ortadan kaldırarak merkezsiz çalışma sağlanır.
IOTA avantajlarından biri de kullanıcı sayısı ile işlem hızının aynı oranda artması. Diğer kripto para birimlerinin aksine kullanıcı sayısı ağ hareketliliğini artırır ve hız da bu oranda artar. Madencilere diğer kripto para birimlerinde ödenen ücretler IOTA kullanıcıları için geçerli değildir.
Firma ve şirketlerin yeni teknolojik keşifler yapmasına olanak sağlayan ‘nesnelerin ekonomisi’ anlamında yeni bir boyut kazandıran IOTA, tüm teknolojik kaynakları potansiyel hizmet haline getirerek açık ve ücretsiz şekilde ticaret yapılmasını da sağlıyor. Beklenen potansiyele ulaşılması açısından eksik bulmaca parçası olarak görülen IOTA cihazlar arası birlikteliği sağlayan ve koruyan açık kaynak kodu ve izin gerektirmeyen sistemi sayesinde işliyor.
IOTA Avantajları Nelerdir?
Mimarisinden dolayı çeşitli avantajlara sahip olan kripto para birimi 8 milyar doları aşan değeri ile en değerli 5. Kripto para birimi olma özelliğini taşıyor. Kasım ayının sonunda Microsoft ve Fujitsu ile birlikte 20 büyük şirketle anlaşma yaparak dikkatleri üzerine çekmiş, bir hafta içerisinde değer bakımından %400 artış yaşamıştır.
Kripto para birimleri içerisinde blok zinciri kullanmayan IOTA;
- Tangle sistemi sayesinde hızlı işlemler yapabilir,
- Veri aktarımı anlamında sanal dünyada güvenilir haldedir.
- Ücretsiz transfer özelliğine sahiptir.
- Blockchain olmadığı için yönlendirme yapılabilen döngüsel grafiklere sahip Tangle sistemi sayesinde diğer kripto para birimlerini ve blockchain sistemini tahtından edebilir.
- Mining sistemi bulunmaz ve ekstra ücretler ile işlemez
- Makineleşme ve makineler arasında bağlantı kurarak transfer sistemini geliştirir.
IOTA ile Nasıl İşlem Yapılır?
Matematiksel algoritmalara dayanan IOTA sistemi iki işlemin doğrulanması ile gerçekleşir. Bu doğruluk iki cihaz arasında yapılırken dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar kullanılarak hemen hemen tüm modern cihazlara erişim sağlanabilir. IOT sisteminde madenciler ortadan kalkması ile birlikte maden işlemleri için yeni basılan paralara ve işlem ücretlerine sistemde gereksinim duyulmaz. Her kullanıcı işlemlere onay veren madenci haline dönüşür.
IOTA Güvenilir midir?
IOTA çalışma belgesi blok zincirler ile karşılaştırılamaz. Doğrudan Hashcash ile karşılanan sistem iki şekilde hizmet verir. İnternet saldırılarına karşı spam önleme ve siber saldırılara karşı bu sistemler kullanılarak çalınma ve diğer riskleri ortadan kaldırmak hedeflenir. Ölçeklenebilir olarak piyasaya sürülen IOTA, bitcoin’den bir diğer farkı sonsuz işlem yapılabilme özelliğini aynı hızda devam ettirmesidir.
IOTA Değeri Ne Kadar?
Akıllı cihazların birbiri ile eşleşerek işlem yapma olanağı sağlayan IOTA büyük şirketler ile anlaşılmasından sonra değerini katlayarak işlemlerine devam etmektedir. Bitcoin başta olmak üzere diğer kripto para birimleri baz alındığında farklı sistemi sayesinde kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. 1 IOTA güncel olarak 11,47 TL karşılığındadır. Dolar bazında değerlendirmesi anlamında 1 IOTA 2.97 dolardır. 2017 kasım ayında 2-3 kat aralığında değeri artan IOTA kullanıcı sayısı ile işlem hızının artması ile birlikte, Bitcoin dolandırıcılığı haberlerine karşılık olarak siber saldırı risklerini en aza indirmeyi amaçlamaktadır.